StartpaginaParochiejournaal

Parochiejournaal

De lente is voorbij en de zomer zorgt soms voor tropische dagen. De zomervakantie staat voor de deur en ik denk dat velen daar heel blij mee zijn. Maar voordat de vakantie begint blikken we even terug op de afgelopen periode.

Zondag 12 mei was er weer een oecumenische viering in de Koningkerk dus was onze kerk gesloten. Dit keer was ik uitgenodigd om mee te doen in de viering en was daardoor ook aanwezig bij de voorbereidingen die heel zorgvuldig worden gedaan. Zo wordt er nagedacht over de lezingen en welke boodschap je ermee aan beide gemeenschappen wil meegeven. Er moeten liederen worden uitgekozen die door beide gemeenschappen goed gezongen kunnen worden en niet te onbekend zijn. Er werd gezocht naar gebeden die passen in het thema. Zo zie je maar dat er veel bij komt kijken om zo’n viering voor te bereiden vooral omdat er gestreefd wordt om beide gemeenschappen tot hun recht te laten komen. Ik was onder de indruk hoe dit allemaal wordt gedaan. Het is ook een bijzondere viering geworden met als thema: “Geloof en ongeloof: Geloof is de eerste stap zetten”. De overweging werd in een dialoogvorm gedaan wat ook erg bijzonder was. De werkgroep Oecumene is op zoek naar versterking om te helpen met het voorbereiden van de vieringen twee keer per jaar. Voor meer informatie verwijs ik u naar Bart Dijkstra of Claartje van der Grinten.

Maandag 13 mei kwamen alle jeugdgroepen bij elkaar en was er een speurtocht in de wijk georganiseerd. Via rebussen en foto’s moesten ze op zoek gaan naar markante plekken/gebouwen in de wijk zoals de oude Fonteinkerk, Huize Middenburg, Hofwijck, Agora en ga zo maar door. Het was heel mooi weer, dus tussendoor hebben we nog een ijsje gegeten op het station. Het was een gezellige avond.

Dinsdag 14 mei was alweer de derde ouderbijeenkomst van de communiegroep. Het was weer een goede avond waar ruimte was voor praktische zaken maar ook voor verdieping.

Zondag 19 mei hadden we weer een eucharistieviering waarin Pater Tiny Thomassen voorging en zondag 26 mei hadden Louise en Jeroen Wagenaar weer een Leerhuis met Agape zorgvuldig voorbereid.
Op dinsdag 21 mei verzorgde Nel weer een inspirerende Bijbelavond.

Donderdag 30 mei was het Hemelvaart en was er een mooie viering door Nel voorbereid waarin iedereen gevraagd werd in een kring bij het altaar gaan zitten. Ook met Pinksteren op 9 juni was er een mooie viering. Zondag 2 juni was er weer een gezinsviering en ondanks dat de scholen vakantie hadden waren er toch wat kinderen aanwezig om te komen zingen in het kinderkoor: wat fijn!

Voor de communicantjes naderde de grote dag. Maar voordat het zover was, kwamen er nog belangrijke bijeenkomsten. Op dinsdag 18 juni terwijl hun ouders hun lied aan het repeteren waren, hadden de kinderen de “denktafel”. Allemaal hadden iets meegenomen dat hen aan een dierbare doet denken en vertelden daar iets over. Als laatste werd dan de beker en de schaal op tafel gezet en zo de link gelegd naar waarom wij Jezus herdenken. Ook dit keer was het een inspirerende bijeenkomst. De kinderen hadden bijzondere verhalen. Ook Pater Tiny Thomassen was aanwezig en had zelf ook iets meegebracht met een heel mooi verhaal.
Donderdag 20 juni kwamen de communicantjes samen voor de “broodmaaltijd”. Daar werd met elkaar brood (gebakken door één van de vaders) en druivensap gedeeld om zo het laatste avondmaal uit te leggen en te herdenken. Vervolgens gingen we de kerk in voor de generale repetitie. Vrijdagavond 21 juni kwamen de ouders om de kerk te versieren en dat hebben ze heel mooi gedaan.

En zondag 23 juni was het dan eindelijk zo ver: het grote communiefeest! De kerk zat vol met mensen, zelfs uit Amerika en Engeland. En wij zouden de VC niet zijn als we daar geen rekening mee houden, dus hadden we ook Engelstalige liturgieboekjes verzorgd zodat iedereen mee kon doen in de viering. Het was prachtig om te zien hoe de kinderen de kerk binnen kwamen met hun brandende doopkaarsen en hun berenmaatje op hun rug. (voor degenen die het niet weten: de kinderen hebben allemaal een berenrugzakje gekregen op de dag dat ze voorgesteld werden. Dat rugzakje moesten ze vullen met centjes voor het goede doel door bijvoorbeeld klusjes te doen.) Gezamenlijk hebben ze € 340 opgehaald! Een heel mooi bedrag voor Elf Gasha.
De communicantjes deden heel goed mee in de viering. Sinds februari maken ze deel van het kinderkoor en het was geweldig om te zien hoe goed ze de liederen kenden. Maar ze moesten dit keer ook lezen en ook dat ging ze heel goed af. Tijdens het tafelgebed mochten ze rondom de tafel gaan staan samen met de voorgangers Pater Tiny en Nel en begeleidster Marijke van Blokland en ikzelf. Het was een prachtig gezicht. Ook het uit het hoofd bidden van het Onze Vader ging ze makkelijk af. Na de vredeswens mochten ze even in de kerk gaan zitten bij hun ouders om vervolgens met hun ouders en de rest van het gezin naar voren te komen om voor het eerste keer de communie te ontvangen.
Op het eind is het altijd nieuwsgierig afwachten wat ze als aandenken zullen krijgen en welke groepsnaam ze gaan dragen. Nadat de ouders een prachtige lied hadden gezongen over verhalen en vertellers (en dat deden ze heel goed, zelfs begeleid op gitaar door één van de ouders) kregen we dan eindelijk te horen dat deze groep communicanten als “De Vertellers” doorgaan. Als aandenken kregen ze een verteldoosje waarin verschillende dingen in zaten die ze als vertellers nodig zullen hebben. Bij het afsluitingsfeest op 7 juli zullen ze officieel ingesteld worden. Maar ook Mulu had een verrassing voor hen (en ook voor ons). De kinderen kregen allemaal zelf gemaakte magneetjes met een afbeelding uit Ethiopië als dank voor het geld dat ze opgehaald hebben voor Elf Gasha. Een compliment ook voor De Fonteintjes die de hele viering prachtig zongen begeleid door Kelly en Nadia. Al met al was het een hele mooie viering met dank aan allen die er hard aan gewerkt hebben.

Op dinsdag 25 juni kwamen de ouders van de communicantjes nog een laatste keer bij elkaar om te evalueren. Ze spraken vol lof over de manier waarop wij in deze parochie de communievoorbereiding aanpakken met de kinderen.

Zondag 30 juni verzorgde Bart Dijkstra weer een interessante en aansprekende woord en gebedsdienst.

Wanneer u dit leest zijn de activiteiten al beëindigd voor dit
school-/werkjaar i.v.m. de zomervakantie en hebben we de slotviering al gehad. In de volgende Opstand zult u daar meer over lezen.
Op woensdag 24 juli is er ook nog een uitje gepland voor alle parochianen door de werkgroep individueel pastoraat. Zie de uitnodiging hiervoor elders in deze Opstand.
Tijdens de vakantie gaan de vieringen op zondag gewoon door. Ze worden ingevuld door de gebedsgroep. Vanaf de eerste week van september starten alle activiteiten weer en op zondag 1 september wordt het nieuwe school/werkjaar in de gezinsviering geopend. Na die viering staat er een leuk uitje voor het kinderkoor gepland.

Misschien is het aardig om hier nog te vermelden dat Jos de Haas die veel voor de parochie doet en deed (fotograaf, smeedwerk, technische klussen enz,) enkele weken geleden een lintje heeft gekregen als waardering voor zijn enorme inzet die overigens niet alleen de VC betreft.

Ik wens u alvast een fijne vakantie toe en voor de thuisblijvers (ook ik) een fijne en warme zomer.

Rolanda Correia